Kategorier
Anmeldelser

Requiem – en omfattende avslutning

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245
Robyn Youngs siste bok i sin triologi om tempelridderen William Campbell.

I «Requiem» er William tilbake i Europa etter Acres fall for Mamlukene i 1291. Tempelridderne leter etter fotfeste og nye formål for sine ferdigheter og formue.Tanken om nye korstog og erobring av det hellige land holdes fast av noen, men for de aller fleste er oppmerksomheten rettet langt nærmere sin egen hverdag. Frankrike er i åpen konflikt med paven og i Skottland kjemper William Wallace for uavhengighet fra England. I alt dette skal også William Campbell finne ny mening med livet for seg og sine nærmeste. Avslutningen på Robyn Youngs triologi er svært innholdsrik og overraskende aktuell på lesetidspunktet både med tanke på urolighetene i Midt-Østen og den kommende folkeavstemningen om Skottlands uavhengighet.

Uten den store målsetningen om herredømme i Det hellige land, rives Tempelridderordenen i flere retninger. Kongene kaster alle ressurser i kampen om innflytelse og territorier. Både England og Frankrike ser til Tempelridderordenen for hjelp. Den engelske kongen, Edvard I, som våpen i kampen mot skottene, den franske, Philip IV på konkursens rand, har siktet seg inn på den enorme rikdommen som Tempelridderne har opparbeidet seg. Godt hjulpet av sin rådgiver Guillaume de Nogaret (som minner bemerkelsesverdig mye om Thomas Cromwell i Ulvetid), som ikke skyr noen midler for å oppnå det han ønsker, starter kong Philip en kamp mot Tempelridderordenen som vil bety slutten for én av dem.

Campbell befinner seg etterhvert i en intern dragkamp mellom lojaliteten til Tempelridderordenen, hans familie og venner, og ikke minst til hans hjemland Skottlands kamp om løsrivelse fra England. Forfatteren viser oss hvilken enorm aktivitet som foregikk på denne tiden. Nasjoner og vasaller i konstant posisjonering og kamp, opprør og løsrivelser, og ikke minst åpen kamp mot og om den katolske kirkens høyeste posisjon, pavesete. Forfatteren forteller fra flere synsvinkler og leseren vet hva som foregår i de fleste leire. Det er lite som overrasker, selv om forfatteren gjør forsøk.

Innledningsvis ble begrepet innholdsrik brukt for å beskrive avslutningen av serien om William Campbell. Det er kanskje også det som oppsummerer boka. For innholdsrik etter min smak. Hendelsesrikdommen er interessant, detaljene er svært presise og lærerike, men mengden av historiske detaljer går på bekostning av det skjønnlitterære. Sjangeren er vanskelig, og de som lykkes i den tilpasser de historiske hendelsene til den gode fiksjonen, og ikke motsatt. Her synes jeg forfatteren ikke klarer balansen like godt. For den som elsker historie vil dette være interessant lesing, for den som verdsetter historien i det man leser finnes det andre og bedre alternativer.

Historie:★★☆☆☆ 
Karakterer:★★☆☆☆ 
Språk:★★★☆☆ 
Historisk sammenheng:★★★★★ 
Konklusjon:★★★☆☆ 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.