Kategorier
Anmeldelser

Brobyggerne – starten på Jan Guillous triologi om det 20. århundret

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245
Jan Guillous Brobyggerne fra det 20.århundret

Tre fiskersønner fra Osterøy utenfor Bergen har ikke flust av karrieremuligheter på slutten av 1800-tallet. Norge er et fattig land og klasseskillene store. Likevel tar skjebnen til brødrene Lauritsen en helt annen vending enn den som lå foran dem. Godt hjulpet av sositeten i Bergen med ambisjon om jernbane til Kristiania. Snart ligger hele prosjektet på disse brødrene fra skuldre. Dette er en ganske flott historie om tre brødre og Norge i begynnelsen av det 20. århundret.

Jan Guillous fortellerkunst kjenner vi til fra seriene om den svenske etteretningsoffiseren Carl Hamilton og tempelridderen Arn Magnusson. Hans styrke ligger i å bygge karakterer over tid og i de detaljrike og virkelighetsnære og fascinerende historiene. Historiene som i god historisk roman-ånd får oss til å slå fast at «ja, slik kunne det ha vært».

Bygging av Bergensbanen i begynnelsen av 1900-tallet

Guillou tar oss med på en fascinerende historie. Sett gjennom øynene på to av brødrene hvis liv tar to vidt forskjellige veier. Begge bruker sine krefter på å beregne bæring, buer og spenn, men på jernbaner på to forskjellige kontinenter og ganske forskjellige forhold. Vi veksler mellom det iskalde, harde og brutale livet til rallarene på Hardangervidda, til de varme og spennende afrikanske savanner, men heller ikke her uten livsfare. Begge historier tar oss med på noe av det største nybrotsarbeid Verden har sett.

Og verden er i stor forandring. Både teknologisk og diplomatisk. Det er det som gjør denne epoken fra slutten av 1800-tallet og fram til verdenskrigen, imperialismens tid, så spennende. Samme epoke som Ken Folletts fantastiske Stormenes tid også er satt i. Vi er innom de store klasseskillene i Europa, de revolusjonære kreftene som sprer seg, det harde livet i Norge ved forrige århundreskifte, diplomati mellom stormakter, kannibaler og ikke minst ingeniørkunst som forandret Verden. I tillegg gir brødrene Lauritsens (tyske) perspektiv på en del hendelser også leseren interessante refleksjoner rundt historien som er skrevet. Det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg gjennom de to neste bøkene om fortige århundrets store begivenheter, og ikke minst hvordan det hår med fiskersønnene fra Osterøy. For etter denne starten er det ingen tvil om at de neste snart ligger på nattbordet.

Historie:★★★★☆ 
Karakterer:★★★★☆ 
Språk:★★★★☆ 
Historisk sammenheng:★★★☆☆ 
Konklusjon:★★★¾☆ 

1 svar til “Brobyggerne – starten på Jan Guillous triologi om det 20. århundret”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.