Kategorier
Anmeldelser

Spennende historie lagt til Hong Kongs grunnleggelse

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245
James Clavells Tai-Pan – lagt til Hong Kongs grunnleggelse

Vi møter Tai-Pan, den ubestridte leder av det største handelsselskapet i det fjerne Østen. Vi møter det britiske imperium på sitt største, det vil si nesten. Bare Hong Kong og noen mindre kolonier gjenstår å etablere. Og det er Hong Kong denne boken handler om. Og storpolitikk, både britisk og ikke minst de skiftende allianser mellom stormaktene i Verden som stadig er på leting etter nye områder å legge under sitt imperiums innflytelse. Alt spinnes inn i en spennende og engasjerende historie om Tai-Pans kamp om å fortsatt være den ubestridte.

 

 

 

Den korte «Opiumskrigen» mellom Kina og Storbritannia er over og Dirk Straun vurderer hvordan han og hans selskap best skal nyttiggjøre seg av gevinsten, en nærmest ubeboelig stein i havet rett utenfor kystan av det enorme Kina. Straun har slått seg opp på den illegale opiumshandelen fra India til Kina og én og annen legal tur til de britiske øyer med te og krydder. Dirk Straun har ambisjoner om plass i parlamentet i London, men før dette kan realiseres må selskapets framtid sikres og nye ledere læres opp til å bruke den britiske hær og marine som verktøy, manipulere Hong Kongs guvernør, skaffe informasjon som skal brukes til gevinst og ikke minst håndtere erkerivalen Tyler Broch som gjør alt han kan for å velte Straun.

James Clavell tar oss med inn i en tidsepoke hvor det skjedde utrolig mye i Verden og mye fanges opp i boka. Historien er lagt til tiden etter Patrick O’Brians romaner om kaptein Jack Aubrey hvor vi var med på den britiske kampen om herredømme på havet. Nå er dampskipene i ferd med å erstatte seilskutene, arbeideropprør i Storbritannia, Russlands vokser inn i Asia, skiftende allianser og spenning i imperialismens tid, USAs løsrivelse og en gryende borgerkrig som noen eksempler. Det er spennende å lese boka, også på grunn av alt som foregår i denne tiden. Likevel er det historien som fortelles og karakterene som skapes som gjør denne boken fantastisk. Dirk Straun er en sammensatt person som kan være varm og omtenksom, men det er episoder som gir oss en skikkelse som er kald, kynisk og overraskende brutal.
Forfatteren forteller historien gjennom mange karakterer. Vi kan lese hva de tenker og i blant bytter vi også ståsted i løpet av samtalen mellom to personer. Dette gjør at historien virkelig lever. Språket er variert og spesielt er innslaget av dialekter et sentralt virkemiddel, alt fra grov skotsk, innom gebrokken spansk-engelsk, til pidgin, denne blandingsdialekten av engelsk og kinesisk.

Et annet spennende element er de voldsomme kulturforskjellene. Ettersom vi skifter ståsted ofte, får vi også innblikk i dette. Begge kulturer ser på den andre som barbarisk og begge kulturer gjør hva de kan for å gjøre den andre nærmere sin egen. Begge lykkes delvis. Spesielt kommer denne kampen til syne gjennom Dirk Straun selv og hans kinesiske elskerinne May-may.

Karakterene og selskapene er løselig basert på virkelige skikkelser, tidsforløpet er presist og de politiske spørsmålene sentrale for perioden. Jeg storkoste meg med boka og historien har et veldig godt driv. Dette gjør også at Clavells romaner er høyt på leselista, spesielt «Shogun«. Dette innbyr også til å lese mer om Kinas historie som er utrolig fargerik og spennende.

Historie:★★★★☆ 
Karakterer:★★★★★ 
Språk:★★★★☆ 
Historisk sammenheng:★★★★☆ 
Konklusjon:★★★★¼ 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.