Kategorier
Anmeldelser Annet media

Prisbelønnet roman om kong Henrik VIII

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245

Hilary Mantels bok Ulvetid starter med fire hele sider med skrytesitater fra internasjonale bokanmeldere, de neste tre og en halv går med til en ikke uttømmende oversikt over navn i boken. Det er ingen tvil om at boken er omfattende, karaktermessig, historisk og ikke minst litterært.

Boken tar oss med inn i hodet på en av de mest beryktede advokater og rådgivere i historien, Thomas Cromwell. Cromwell spilte en avgjørende rolle under kong Henrik VIIIs regjeringstid i England som omfattet konflikter med kirken, europeiske stormakter og ikke minst kvinnene i hans liv. Og skal vi tro boken Ulvetid (og svært mange andre kilder) hadde Thomas Cromwell en finger med i spillet i det meste. Hilary Mantel hvordan historien om hvordan Cromwell kom dit han kom, i hvert fall slik det kunne ha foregått. Men fortjener virkelig Ulvetid tre sider med skryt?

Både ja og nei. Mest ja. Ulvetid er ikke en bok man bare drar gjennom på et par dager. Det er ikke en handling som drar leseren fra slag til slag som vi kjenner fra andre historiske romaner. Hilary Mantel forteller historien om Thomas Cromwell med kløkt. Ikke nødvendigvis med tanke på framdrift i historien, men med den nesten autentiske subjektivitet for øye. Vi ser nemlig alt gjennom Thomas Cromwells øyene, ører og mæle, denne hjemkomne mannen etter tjeneste som leiesoldat på kontinentet, erfaring fra bankvesen og handel i Flandern og italiensk mafiavirksomhet i Firenze, som etterhvert ble kongens egen rådgiver.

Historien starter med Cromwells harde barndøm som han tidlig flykter fra til Antwerpen, men vi hører ikke om han igjen før han er rådgiver og håndlanger for biskop Wosley. Wosley har makt og bruker den flittig, men flere av de adelige har sett seg lei på innflytelsen kirken har over dem. Det brygger opp til konflikt mellom de geistlige og de adelige og Thomas Cromwell ser ut til å ende på feil side.

Jeg var lite kjent med historien og disse historiske personene. Derfor var dette også en nyttig leseopplevelse og etter hvert som jeg har lest meg opp på disse historiene så er det skremmende presist skrevet også. Det «kunne» ha foregått akkurat som det er skrevet. Cromwell er hensynsløs, men Mantell har en evne til å rettferdiggjøre hans brutale valg. Cromwell virker kald og følelsesløs, men Mantell viser fram hovedpersonens tvil, tro og moral gjennom tankene og refleksjonene som vi får innblikk i. Jeg liker måten historien blir fortalt. Betydelige elementer fra Cromwells sorte hull (mellom barndommen til han er rådgiver hos Wosley) blir synliggjort, men ikke forklart med mindre det absolutt trengs. Det skaper også mystikk rundt Cromwell og i seg selv gjør det spennende å lese videre.

Samtidig gjør denne indirekte fortellerformen og det store persongalleriet også til at det ikke bare er å lese litt før man sovner om kvelden, i hvert fall ikke for meg. Boken er mesterlig oversatt og det finnes så mange sitater, formulereinger og episoder som er leseverdige i seg selv at jeg sannsynligvis vil legge ut en del av dem i en egen post etter hvert.

Spørs om ikke «Falkejakt» som er denne bokens oppfølger blir innkjøpt om ikke så lenge.

Historie:★★★☆☆ 
Karakterer:★★★★☆ 
Språk:★★★★★ 
Historisk sammenheng:★★★★★ 
Konklusjon:★★★★¼ 

På skjermen

Kong Henrik VIII (Jonathan Rhys-Meyers) og Thomas Cromwell (James Frain) i BBCs serie «The Tudors»

Det er enormt med stoff om hendelsene som omtales i boken. Kong Henrik VIII var omstridt av flere grunner og hadde en turbulent regjeringstid. Dette har blant annet vært temaet i den storslåtte BBC-serien «Tudors» som jeg har på listen av topp fem historiske TV-serier.

Ellers omhandler også filmen «Søstrene Boelyn» de samme hendelsene som boken tar for seg, men da med fokus på dramaet mellom Kong Henriks elskerinne Mary og Kong Henriks utkårede framtidige ektefelle og Marys søster, Anne. Filmen er basert på Phillipa Gregorys bok «The Other Boelyn Girl» som også er originaltittelen. Ikke dårlige navn i filmen: Erik Bana, Natalie Portman og Scarlett Johansen. Navnene er bedre enn filmen.

Mary Boelyn (Scarlet Johansen) til høyre og Anne Boelyn (Natalie Portman) i filmen Søstrene Boelyn fra 2008.

1 svar til “Prisbelønnet roman om kong Henrik VIII”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.