Kategorier
Ukategorisert

Topp 5 historiske TV-serier

HBO og BBCs storsatsing Rome er på listen, men hvor?

Det blir stadig flere storstilte TV-serier som blir lansert. Tidligere var TV-seriene et B-marked, men nå ser vi at de store Hollywood-stjernene også trekker til TV-seriene. Jeremy Irons i The Borgias, Kevin Spacey i House of Cards, Sean Bean i Game of Thrones er tre. Dette er også mye takket være store TV-selskaper som HBO som virkelig har satset på seriene. Jeg har forsøkt meg på en foreløpig liste over de fem beste historiske TV-seriene som jeg har sett. Synspunkter?

 

 

1. Rome

Julius Cæsar i serien «Rome»

Det er vel ingen overraskelse for de som har fulgt bloggen at jeg er over middels interessert i romerriket. Jeg har også skrevet en artikkel om storsatsingen «Rome» fra HBO og BBC som den gang var den dyreste serien som noen gang var laget. Og det synes. Serien er storslått, velspilt og godt regissert og sesong 1 åpner med gallerkongen Vercingetorix våpennedleggelse foran Cæsar (bilde kan du se i anmeldelse av Rubicon) og Cæsars datter Julias død i barsel. Med Julias død forsvinner også alle bånd mellom Cæsar og Julias mann Pompeius Magnus. Dette river også etter hvert Romerriket ut i en konflikt som er sagnomsust. Serien gir oss innblikk i denne maktkampen som utspiller seg mellom Cæsar og Pompeius, med skikkelser som blant annet Marcus Antonius, Cicero, Brutus, Cato og Scipio som aktører.

Likevel er hovedpersonene i serien, i kjent historisk roman-stil, ukjente for historien nemlig Centurion Lucius Vorenus og legionær Titus Pullo som mer eller mindre er der det skjer i historien. De følges også gjennom sesong 2 hvor historien fortsetter. Vi møter igjen Cæsars grannevø Octavians vei til å bli den første keiser i Romerriket. Octavian senere keiser Augustus, følger vi oppvoksende gjennom begge sesongene. Det ble ingen sesong tre dessverre, den ble for dyr.

Rome er en serie som virkelig er verdt en titt og topper min liste.

2. Band of Brothers

Band of Brothers

Nummer to på listen er vanskelig å komme utenom. Stephen E. Ambroses historiske roman blir tolket av stjernelaget fra Saving Private Ryan Steven Spielberg og Tom Hanks. Vi følger Easy-kompaniet gjennom den Andre verdenskrig, fra trening hjemme i USA, til Japans endelige kapitulasjon. Episodene har fokus på forskjellige medlemmer av Easy-kompaniet fra gang til gang og vi følger dem også gjennom flere av de store begivenhetene gjennom verdenskrigen. Gjennom opptrening i USA, D-Dagen, frigjøringen av Carentan, slaget i skogene i Bastogne er noen av hendelsene Easy-kompaniet deltar i. Den sistnevnte har fokus på feltlegen som løper fram og tilbake mellom sårede og medisinlageret, og er samtidig den som siktes mest på av tyske soldater. Episoden sitter fortsatt i kroppen når jeg tenker på den selv om det er mange år siden jeg så serien.

Band of Brothers kommer inn på andre plass på listen over  beste historiske TV-serier. For mer action fra andre Verdenskrig kan også the Pacific anbefales.

3. The Borgias

Jeremy Irons i the Borgias

Jeremy Irons som pave? Joda, ambisjonene er på topp for overhodet for familien Borgia. Serien tar oss med inn i Italia og Romas borgerskap på 1400-tallet. Ikke minst viser serien hvilken rolle den katolske kirke hadde i samfunnet. På én måte en selvstendig enhet, men samtidig vevd inn som et ledd i de italienske famileiers maktkamp. Men den katolske kirke handler ikke bare om Roma og Italia. Borgia-familiens erkerivaler drar ut i Europa for å skaffe seg allianser fra kongene som også påvirker den katolske kirke.

Serien er godt regissert og spilt. Jeremy Irons som kompromissløs pater familias holder sammen serien, men det gir også en fantastisk innblikk i det skruppuløse og gjennomkorrupte samfunnet rundt Vatikanet. Hvilke av de ti bud holdes egentlig i denne serien? Den finnes i tre sesomger.

 4. Deadwood

Persongalleriet i westernserien Deadwood

En skikkelig westernserie som tar utgangspunkt byen Deadwood i South Dakota i 1870-årene. Serien skildrer nybyggere og gullgraveres aktivitet i vesten og Deadwoods utvikling fra camp til by med to salooner, jernvarehandel og egen avis. Serien tar også utgangspunkt i en rekke virkelige skikkelser med den usympatiske salooneier og hallik Al Swearengen og den rettskafne butikkeier og etter hvert sherrif Seth Bullock. I tillegg stikker også pokerspiller og kjent duellant Wild Bill Hickok innom som er kjent for sin «Dead man’s hand» To par: ess over åttere.

Deadwood er en serie i tre sesonger og skulle avsluttes med to spillefilmer, men planene er ikke realisert. Serien viser fram forholdene i et lite samfunn hvor stort sett alle leter etter gull, på den ene eller andre måten. Med mer eller mindre tilfeldig håndhevelse av lovverk. Selvsagt med én og annen Hollywoodvri.

5. The Tudors

The Tudors – Ikke tilfeldig at damene er uten hode?

Den siste serien på listen er vanskelig å komme utenom når jeg akkurat har lest ferdig Ulvetid av Hilary Mantel. Serien har samme navn som en ikke helt ubetydelig kongelig slekt – The Tudors. Kong Henrik den åttendes regjeringstid var i best fall innholdsrik med stadige konflikter og kriger med andre nasjoner, den katolske kirken og med kvinnene. Intet mindre enn seks ekteskap la kongen bak seg, men den mest sentrale skilsmissen var mellom kongen og kirken. Vi møter karakterer som ikke går på kompromiss med målet, nemlig makt. Spesielt Natalie Dormers (også kjent fra Game of Thrones) tokning av Anne Boelyn er god. Så møter vi jo selvsagt kardinal Wosley og Thomas Cromwell – hovedpersonen i den nevnte Ulvetid.

Serien er produsert av Showtime og er i fire sesonger. Serien er nominert til flere Golden Globes og er absolutt verdt å ta en titt på.

Sluttkommentar

Jeg har ikke har sett alt av serier. Blant annet Boardwalk Empire, Mad Men, Spartacus, Vikings + + +, står på listen over things to do. Forøvrig har jeg også holdt utenom miniserier som Stormenes Tid og andre av kortere karakter.

Å lage en liste er å stikke hodet fram for eventuelle fallende økser, samtidig er det veldig mye bra materiale der ute når det gjelder TV-serier som baseres på historiske hendelser og karakterer at denne listen måtte lages. Kom veldig gjerne med synspunkter og andre serier som skulle vært nevnt.

2 svar til “Topp 5 historiske TV-serier”

Ser du har skrytt veldig av Rome tidligere, ingen bombe at den kom øverst med interessen for Romerriket som jeg også deler. Spent på den nye serien Vikings. Noen tanker om denne?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.