Kategorier
Anmeldelser Annet media

Patrick O’Brians mesterverk – serien om Aubrey og Maturin

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245
Jack Aubrey (Russel Crowe) og Stephen Maturin (Paul Bettany) fra filmen Master and Commander (2003)

Vær klar for en innføring i krigsseilingens kunst og den britiske adelighetens streben etter makt og penger. Kaptein Jack Aubrey tar oss med ut på havet i de mange krigene som var mellom Storbritannia og Frankrike i begynnelsen av 1800-tallet, også kalt Napoleonskrigene. Denne serien er visstnok kalt «de beste historiske romaner som noensinne er skrevet» av New York Times. Jeg kan skjønne hvorfor etter å ha lest gjennom de fire første bøkene i serien.

 

 

 

Vi følger Jack Aubrey, en ung og fremadstormende sjømann av borgerlig familie, sine ambisjoner, prosjekter, tokt og kommandoer i bøkene. Mens jeg har lest meg gjennom de fire første av en serie på hele 20 (pluss èn post mortem) har jeg vært helt i kapteinens vold og tatt for gitt at det som gjøres er riktig sjømannskap. For kaptein Aubrey er en fremragende sjømann. Samtidig avhenger hans lykke på de syv hav mot ærkefienden Frankrike også av hans navigering i det britiske borgerskapet. Det er nemlig ikke gitt at det finnes en kommando tilgjengelig for en ung jypling som innynder seg hos befalets koner.

Karakterene gjør dette interessant

Man skulle tro at det var rikelig med stoff til en romanserie med dette, men det som etter min mening gjør serien interessant og spesiell er karakteren Stephen Maturin og hans samspill med kaptein Aubrey. Maturin er filosof, musiker, vitenskapsmann, oppdager og spion for den britiske etteretningstjenesten, men først og fremst doktor. Det er i hvert fall derfor han er interessant for Jack Aubrey som trenger nettopp en kirurg til sin første kommando; den lille sluppen «Sophie». Riktignok innledes dere møte på noe annet vis og «et øyeblikk følte Jack sterk trang til å løfte den lille forgylte stolen over hodet og slå den bleknebbete gjøken i gulvet med den…», men etter hvert utvikles et intenst og ektefølt vennskap mellom dem. På den ene side den livlige, modige og lite taktfulle Jack Aubrey, og den stille filosofiske og sofistikerte halvt irske og halvt katalanske Stephen Maturin med vesentlig flere lag i karakteren enn hans kompanjong på den andre.

Patrick O’Brian

Det er dette som er Patrick O’Brians genialitet med disse bøkene som gjerne kalles Aubrey/Maturin – serien, å innføre to så forskjellige hovedfigurer i romanene og å fortelle historiene gjennom disse. Gjerne fortelles noen av de samme hendelsene gjennom Jack Aubrey, men reflekteres over av Maturin i hans dagbok senere. Både Maturins dagbok og Aubreys brev til NN er viktige virkemidler for fortelleren. Karakterene får dermed også en styrke og kjennskap for leseren som jeg knapt har opplevd tidligere. Man kjenner Aubrey og Maturin, føler med dem, forstår deres dilemmaer på kroppen. Dette gjør at handlingen også vel så nye omhandler deres opplevelser sammen som napoleonkrigenes sjøslag. Samtidig foregår jo handlingen som regel på et eller annet skip og det er også der historiene får framdrift (det hadde vært for enkelt å skrive vind i seilene..), noe som i blandt savnes. Kanskje spesielt i den andre boken.

Ikke peil på seiling sier du? Det gjør ingenting. Det har nemlig ikke Doktor Maturin heller og kaptein Aubrey og øvrig mannskap må til stadighet forklare doktoren, og dermed oss landkrabber av noen lesere, hva som til enhver tid skjer på skipet og havet. Nok et naturlig, men veldig effektivt grep fra forfatteren.

De fire første (forsøker å avsløre minst mulig)

Første kommando av Patrick O’Brian

«Første Kommando«

er den første boken i serien og tar oss med inn i krigsseilingens tøffe verden fra år 1800. Den nærmest klaustrofobiske tilværelsen om bord på et skip, den lange ventetiden mellom hvert «dekk o’hoi, seil i sikte» og ikke minst de angstbiterske minuttene kanonkulene og kardesken flyr mellom skip som ligger side ved side. Storbritannia er nok en gang i krig med Frankrike og vi følger unge og ambisiøse Aubreys første tokt om bord på slippen «Sophie» som både inneholder kamp mot langt større overmakt og nådeløs krigsrett. Boka er svært spennende lesing og ga for min del innblikk i en helt ny verden jeg ikke var kjent med før.

 

 

Orlogskaptein av Patrick O’Brian

«Orlogskapteinen«

I denne andre boken foregår derimot handlingen stort sett i fredstid og kaptein Jack Aubrey har hverken kommando over et skip eller penger til å leve etter at hans priseagent stakk av med pengene han hadde opptjent gjennom den første boken. Boka tar oss med inn i borgerskapets liv i Storbritannia. Fredstid er jo en fin anledning til å skaffe seg bekjentskaper og kanskje også kjennskap til en familie man etter hvert kan gifte seg inn i? Her savnet jeg framdrift i boka, men har forstått gjennom de neste bøken at denne delen var viktig for senere hendelser i serien. Uansett; krig bryter ut igjen og mulighetene byr seg i den Engelske kanal.

 

 

HMS Surprise av Patrick O’Brian

«HMS Surprise«

Tredje bind av serien tar oss med ut i den store verden. Boken åpner med at Stephen Maturin er tatt til fange av franske styrker etter et etteretningsoppdrag som går skeis. Jack Aubrey, som fortsatt har for lite med penger til å være et godt parti for sin utvalgte, får i oppdrag å eskortere en ambassadør til India. Dette tar oss med på en reise som for min del krevde kart for å følge, men desto mer spennende. Vi møter igjen tidligere bekjentskaper og opplever halsbrekkende stormer og ikke minst jakt på franske fregatter. Boka utvikler karakterene ytterliggere og holder godt tak i serien og gir den framdritft.

 

 

Toktet til Mauritius av Patrick O’Brian

 «Toktet til Mauritius«

Neste bind i serien tar oss med tilbake til det Indiske hav. Jack Aubrey er tiltenkt en kommando over en eskadre med oppdrag å avskjære fire fregatter som har kommet seg forbi den britiske blokaden og gjør livet surt for handelsflåten fra mellom India og Europa. Kanskje det også blir anledning til å forsøke å frarive øyene la Reunion og Mauritius fra tricolorens skygge? Aubrey må for første gang forholde seg til en grådig admiral, hærens egne regler og tradisjoner, og ikke minst andre kapteiner som kan avgjøre hans egen suksess eller fiasko..

 

 

 

 Aubrey og Maturin på lerretet

Master and Commander fra 2003

I 2003 ble serien filmatisert. Tittelen ble «Master and Commander» med henvisning til orginaltittelen til den første boken. Likevel er det hendelser fra flere bøker som er satt sammen i én historie. Hovedrollene ble spilt av ingen ringere enn Russel Crowe som «Lucky» Jack Aubrey, noe korpulent og med langt gyldent hår som i bøkene, og Paul Bettany som Stephen Maturin. Det er en fantastisk film. Det syntes jeg før jeg hadde lest noen av bøkene også, men jeg synes filmen klarer å skape stemningen man får i bøkene. Man får innblikk i Aubrey og Maturins interessante vennskap, man kjenner spenningen i ventetiden når de franske seilene er synlige i horisonten og kampscenene skildres visuelt slående. Filmen er nok svært lettere tilgjengelig enn bøkene, men jeg vil absolutt anbefale begge format.

Historie:★★★★☆ 
Karakterer:★★★★★ 
Språk:★★★★☆ 
Historisk sammenheng:★★★★☆ 
Konklusjon:★★★★¼ 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.