Kategorier
Nyheter

Robyn Young på norsk

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245

Jeg brukte en av de rolige påskedagene til å rusle i bokhandler. Ikke at jeg handler så mye, men ser etter nye titler som kan være spennende å ta en titt på etterhvert. Har en lang liste av forfattere og titler på mobiltelefonen som skal sjekkes ut. I samme bokhandel kom jeg over et helt bord med Robyn Youngs Brorskapet som nå er oversatt til norsk. Boken inngår i en triologi om korstogene på 1300-tallet og anbefales på det strkeste. Her er hvorfor.

 

 


Brethren er skrevet av den britiske forfatteren Robyn Young og tar oss med til det 13. århundre. Amir Baybar gir de mongolske hordene det første nederlaget siden Djenghis Khan samlet de mongolske stammer (for svært interessant lesing om dette, les Conn Igguldens serie om nettopp Djenghis Kahn). Baybar er en av sultanens mest sentrale kommandører og er bokens ene hovedperson. Den andre er tenåringen Will Campbell som har en drøm om å bli tempelridder akkurat som faren. Robyn Young tar oss med tilbake til korstogenes tid, sett fra begge sider.

Boken går i dybden av begge sider av stridighetene om det hellige land. Fra Mamlukenes side som har måttet kjempe på to fronter om sine territorier, fra tempelriddernes side er de europeiske styrkene på vikende front. Det er en stund siden det forrige korstoget og fort og stillinger er stadig under angrep fra Mamlukene som ønsker sterkere og sterkere å fjerne den vestlige påvirkningen av innbygerne i deres områder. Baybar er en virkelig og sagnomsust skikkelse i historien. Det samme er flere av persongalleriet i boken. Den ustyrlige tenåringen Will derimot er fantasi og oppspinn, men fungerer likevel godt og drar boken framover. Ikke minst holder forfatteren leseren på et strengt need-to-know nivå gjennom at Will er sersjant i Tempelordenen, og dermed ikke vet eller har tilgang til alle hemmeligheter rundt ordenen, det politiske spillet med de vestlige maktene og ikke minst den kommende krigen med Mamlukene om det hellige land. Dette gjør at jeg til tider får et inntrykk av å lese en kriminalroman, men ikke dermed mindre spennende.

Forfatteren forteller historien godt. Det er et interessant plott som åpner seg for leseren og man får også innblikk i at det er noe større bak, noe uoppdaget. Og det er vel det også tittelen på boka henviser til. The Brethren er en indre krets i Tempelordenen som har egen agenda og egne midler i veien for å nå målene. Boka har altså mange dimensjoner. Det gjør den interessant.

Brethren er den første boken i en triologi. Den andre, Crusade er underveis i posten allerede.

Historie:★★★★☆ 
Karakterer:★★★★☆ 
Språk:★★★★★ 
Historisk sammenheng:★★★★☆ 
Konklusjon:★★★★¼ 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.