Kategorier
Anmeldelser Annet media

Stormenes tid – Tv-serien

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245
Ken Folletts Stormenes tid

Ken Folletts Stormenes tid står for meg som en av de store innen sjangeren historiske romaner. Den er også filmatisert og gitt ut som en miniserie for TV. Det er ikke av samme kvalitet på produksjon som HBO (bak bl.a. Rome) kan gi oss, men stjernegalleriet av skuespillere sørget blant annet for tre Golden Globe-nomineringer. Tv-serien klarer å skape inntrykket av kaos som preget boken og tiden historien er basert på. Ikke minst er Tv-serien spennende og karakterene troverdige og ikke minst tro mot boken. Dette gjør at jeg kan anbefale denne miniserien på det varmeste. Les videre for hvorfor.

Tv-serien viser oss en tid i engelsk historie som ble kalt

Broder Philip

«the Anarchy» og som uttrykket antyder ble England kastet ut i kaos etter at Kong Henrys arving går ned med et skip i den engelske kanal. Arvestriden som følger tar nesten tjue tiår før den avklares. I denne perioden skal også broder Philip (Matthew Macfadyen, kjent fra bl.a. Robin Hood og de Tre musketerer), som er en av hovedpersonene i serien, styre Kingsbridge og ikke minst gjenoppbygge landbyens katedral til noe langt større enn den én gang var. Dette er ikke uten utfordringer, både fra kirken selv med den svikefulle Waleran Bigod (Ian Mcshane, kjent fra blant annet Deadwood, Pirates of the Caribbean), og fra de hevngjerrige Hamleighs som ønsker en tittel til sin sønn William.

Waleran Bigod (Ian Mcshane)

I alt dette er det også to tronarvinger som man må holde seg inne med ut fra hvilken side som har overtaket i arvestriden. I dette må broder Philip manøvrere for å skaffe ressurser til byggingen av katedralen. Dette gir en handlingsspekket serie hvor man følger karakterene over tid. Det er alltid vanskelig å lage film og Tv av bøker fordi produsentene må velge ut hvilke episoder man skal bruke vesentlig tid på og hvilke som velges vekk. Dette er gjort på en bra måte og i tråd med boka, likevel skulle jeg ønske at man kanskje brukte mer tid på noen hendelser, kanskje spesielt mot slutten. Likevel anbefales denne som god underholdning.

Her kan du lese min anmeldelse av boken Stormenes tid, eller velg fanen i toppen av artikkelen.

Serien kan kjøpes på CDON.COM

Boka

Stormenes tid – Sverdet og korset
Stormenes tid – Katedralen

Stormenes Tid (The Pillars of the Earth) regnes for å være et av Ken Folletts mesterverk. Selv om jeg skal innrømme at det tok noen sider før jeg liksom ble slukt inn i historien. Og hva ventet man egentlig når man hører at hovedskikkelsen i boken er et byggverk? Likevel: Når historien tok seg til, raste sidene av gårde.Historiens bakteppe er England i det 12. århundret hvor Kong Henry‘s siste legitime arving går ned med et skip i den Engelske kanal. Dette kaster England ut i en voldsom tid med krig og plyndring, hungersnød og lovløshet der to sider kjemper om tronen. I tillegg skal man ikke undervurdere viktigheten av kirkens gunst som kan være utslagsgivende om man går seirende ut av konfliktene

I dette samfunnet med usikkerhet, angst og konflikt følger vi Tom som forsøker å brødfø familien sin på å tilby sine tjenester etter å ha fått byggeoppdraget som kunne vare hele vinteren kansellert. Kanselleringen av bygget er følge av en annen kansellering, bryllupet til William Hamleigh, en hevngjerring og sadistisk sønn av en mindre lord. Hans tiltenkte

kone, Aliena er datter av jarlen av Shiring. I disse lovløse tider som går inn i historien under betegnelsen «The Anarchy«, får William

Katedralen i Kingsbrigde

sin grufulle hevn og kaster om på livene til Aliena og hennes familie. Toms familie kastes også ut i en sulten og kald vinter og etter

hans kones død i barsel, møter han Ellen, en mystisk kvinne som bor i skogen med sin sønn Jack. I tillegg møter vi Prior Philip som i svært ung alder får ansvar for en falleferdig katedral og kloster i Kingsbridge.

Disse karakterene er mesterlig bygget opp. Historiene deres gjenspeiler alle sosiale lag i det urolige samfunnet og blir på naturlig vis flettet sammen gjennom rehabiliteringen og reisingen av den nye katedralen i Kingsbridge.

The Anarchy

Handlingen utspiller seg som nevnt i perioden som omtales som the Anarchy som sies å vare fra 1135 til 1153. Med borgerkrig om tronen og et samfunn som preges av konflikt skaper Ken Follet et mesterverk som er basert på historiens virkelighet. Stormenes tid er også filmatisert og utgitt som TV-serie som jeg dessverre ikke har sett til tross for at den gikk i sin helhet på TV2 for en stund siden.

Boken har jeg lest på engelsk, men på norsk kommer den ut i to deler: Sverdet og Korset, og Katedralen. Som sagt er karakterene fantastiske og komplekse. Det er ingen som bare er onde eller gode, snille eller slemme, smarte eller dumme. Selvsagt heller mange til den ene eller andre siden, men det er vanskelig å forutse karakterenes valg i umulige situasjoner. Det gjør boken spennende og interessant. Historien drar seg over 30 år hvor vi følger karakterene i den urolige og dramatiske tiden de lever i. Karakterene er så tett vevd sammen med den virkelige historien at man kan få inntrykk av at dette virkelig kunne skjedd. Det er vel det som gjør sjangeren historiske romaner så interessante også?

Historie:★★★★★ 
Karakterer:★★★★★ 
Språk:★★★★★ 
Historisk sammenheng:★★★★☆ 
Konklusjon:★★★★¾ 

.