Kategorier
Anmeldelser

Perserkrigene

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 110 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245

Jeg har tidligere skrevet om Tom Hollands bok Rubicon, en fantastisk bok om Romas vekst og fall. Tom Holland skriver spennende og godt selv om det er over grensen til det faglitterære. Nå er Perserkrigene (Persian Fire) med samme forfatter og med den samme levende framstillingen gjennomlest. Denne boken skildrer det første verdensimperium som strekker seg fra India i øst til Egerhavet i vest. Her får man også servert fantastiske leseopplevelser knyttet til sannheten om Marathon, Spartas 300 krigere, Perserkongen Xerxes’ udødelige, De greske bystater med filosofene og ikke minst Troja. Flere av hendelsene beskrevet i denne boken er filmatisert med en viss kunstnerisk frihet. Her er sannheten presentert på en fantastisk måte.

I likhet med Rubicon, har også Perserkrigene blitt et oppslagsverk for min del når det er snakk om historiske hendelser og myter. Perserkrigene spenner seg over en tidsperiode på ca 200 år, men med en mengde anekdoter og tilbakeblikk til hendelser som utspant seg langt tidligere. Den Trojanske krig blir datert til ca 1250 år før kristus og er også en sentral del i mange av hendelsene som omtales i denne boken.

Vi kommer innom sivilisasjoner som Babylonia, Sparta, Gamle Athen og selvsagt det enorme Persia og får kjennskap til både lederskapet og levemåten blant befolkningen. Dette gir et spennende innblikk i det som kan kalles denne tids sentrum, møte mellom østlig og vestlig kultur. Krig og konflikter preget området, men også både teknologisk, taktisk og filososfisk utvikling. Utgangspunktet er utviklingen av det første verdensimperium; Persia.

Denne boken gir en veldig god leseopplevelse for den historieinteresserte. Mest av alt kanskje på grunn av de mange mytene som boken omfatter. Spesielt syntes jeg historien om hendelsene knyttet til Marathon var svært interessante å lese om. I virkeligheten var det ikke bare én person som løp maraton, men en hel bataljon. Denne ene budbringeren løp i realiteten vesentlig lenger. Kanskje skriver jeg mer utfyllende om dette senere og uansett er det verdt å lese om det i Tom Hollands bok om Perserriket.

Konklusjon:★★★★☆ 

1 svar til “Perserkrigene”

[…] Bøkene er tilgjengelig på engelsk og ennå ikke tilgjengelig på norsk etter det jeg vet. Anbefales, men bare som lettvin underholdning. For min del overskygget den nevnte Hollywood-følelsen hvor karakterene reddes i siste øyeblikk, eller at tiden stoppet opp i det avgjørende øyeblikket (eksempler finnes under utdrag), de mange gode og spennende øyeblikkene. For de som ønsker litt mer historisk korrekthet knyttet til Trojas historie anbefales Tom Hollands Perserkrigene. […]