Kategorier
Anmeldelser

Stormenes Tid

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245

Stormenes Tid (The Pillars of the Earth) regnes for å være et av Ken Folletts mesterverk. Selv om jeg skal innrømme at det tok noen sider før jeg liksom ble slukt inn i historien. Og hva ventet man egentlig når man hører at hovedskikkelsen i boken er et byggverk? Likevel: Når historien tok seg til, raste sidene av gårde.

 

 

Historiens bakteppe er England i det 12. århundret hvor Kong Henry‘s siste legitime arving går ned med et skip i den Engelske kanal. Dette kaster England ut i en voldsom tid med krig og plyndring, hungersnød og lovløshet der to sider kjemper om tronen. I tillegg skal man ikke undervurdere viktigheten av kirkens gunst som kan være utslagsgivende om man går seirende ut av konfliktene.

I dette samfunnet med usikkerhet, angst og konflikt følger vi Tom som forsøker å brødfø familien sin på å tilby sine tjenester etter å ha fått byggeoppdraget som kunne vare hele vinteren kansellert. Kanselleringen av bygget er følge av en annen kansellering, bryllupet til William Hamleigh, en hevngjerring og sadistisk sønn av en mindre lord. Hans tiltenkte kone, Aliena er datter av jarlen av Shiring. I disse lovløse tider som går inn i historien under betegnelsen «The Anarchy«, får William sin grufulle hevn og kaster om på livene til Aliena og hennes familie. Toms familie kastes også ut i en sulten og kald vinter og etter hans kones død i barsel, møter han Ellen, en mystisk kvinne som bor i skogen med sin sønn Jack. I tillegg møter vi Prior Philip som i svært ung alder får ansvar for en falleferdig katedral og kloster i Kingsbridge.

Disse karakterene er mesterlig bygget opp. Historiene deres gjenspeiler alle sosiale lag i det urolige samfunnet og blir på naturlig vis flettet sammen gjennom rehabiliteringen og reisingen av den nye katedralen i Kingsbridge.

Handlingen utspiller seg som nevnt i perioden som omtales som the Anarchy som sies å vare fra 1135 til 1153. Med borgerkrig om tronen og et samfunn som preges av konflikt skaper Ken Follet et mesterverk som er basert på historiens virkelighet. Stormenes tid er også filmatisert og utgitt som TV-serie som jeg dessverre ikke har sett til tross for at den gikk i sin helhet på TV2 for en stund siden.

Boken har jeg lest på engelsk, men på norsk kommer den ut i to deler: Sverdet og Korset, og Katedralen. Som sagt er karakterene fantastiske og komplekse. Det er ingen som bare er onde eller gode, snille eller slemme, smarte eller dumme. Selvsagt heller mange til den ene eller andre siden, men det er vanskelig å forutse karakterenes valg i umulige situasjoner. Det gjør boken spennende og interessant. Historien drar seg over 30 år hvor vi følger karakterene i den urolige og dramatiske tiden de lever i. Karakterene er så tett vevd sammen med den virkelige historien at man kan få inntrykk av at dette virkelig kunne skjedd. Det er vel det som gjør sjangeren historiske romaner så interessante også?

Historie:★★★★★ 
Karakterer:★★★★★ 
Språk:★★★★★ 
Historisk sammenheng:★★★★☆ 
Konklusjon:★★★★¾ 

4 svar til “Stormenes Tid”

[…] av 1800-tallet og fram til verdenskrigen, imperialismens tid, så spennende. Samme epoke som Ken Folletts fantastiske Stormenes tid også er satt i. Vi er innom de store klasseskillene i Europa, de revolusjonære kreftene som sprer […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.