Kategorier
Anmeldelser

Rubicon

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245

Rubicon er to ting for meg:

1. den sagnomsuste elva der Cæsar vurderte om han skulle følge etter Pompeius den store inn i Roma og rive imperiet ut i borgerkrig. Vel, vi kjenner historien. «Jacta est alea» forlot Cæsars munn; «terningen er kastet» og han krysset elva sammen med sin enormt lojale hær.

2. En fantastisk historiebok der Romerrikets historie fortelles godt og konsist. Boka har undertittelen «Romerrepublikkens Triumf og Tragedie» og forteller nettopp denne historien.

Boka tar oss med til lenge før republikkens tid. Til Kongenes tid og det første årstallet som nevnes er 509 f.Kr. og kong Tarquinius’ drap etter et palasskupp. Tarquinius var den siste konge etter to hundre år med monarki. Boka ender med Keiser Augustus død i år 14 e.Kr. I mellomtiden har Romerriket vokst seg enormt fra Portugal og Normandie i vest til Egypt og Syria i øst. Ikke minst hadde riket opplevd enorme konflikter både utenfor og innenfor Romas grenser.

Over er bildet av Vercingetorix, Gallernes leder, i det han legger våpnene ned foran Julius Cæsar. Bildet er ett av mange i boken, noe som også gjør lesingen mer interessant.

Rubicon er skrevet av Tom Holland som klarer, selv om han skal skrive en bok med historiske fakta, å skrive rivende godt. Kronologi er i hovedtrekk måten å fortelle. Likevel lar ikke forfatteren et interessant hendelsesforløp forstyrres og avbrytes av andre hendelser som ikke har noe med «den gode historie» å gjøre, men forteller den ferdig først. Dette gjør at boka er spennende og lar leseren rive med i de mange fantastiske historiene om Sulla, Marius, Cæsar, Pompeius, Cato, Cicero, Gracchus, Marcus Antonius og mange flere. Det er sikkert ikke et fullkomment verk om romerriket, men hvem bryr seg. Boka bruker nesten to tredjedeler av boka på det som skjedde etter diktatoren Sullas fall ca 80 f.Kr. Det gjør at forfatteren bruker mest tid og omfang på kanskje det mest interessante og forteller historien grundig og detaljrikt. Boka har vært som et oppslagsverk for meg hver gang jeg leser historiske romaner om romerriket og skikkelsene riket inneholdt.

Det er ikke mulig å sette karakterer i forhold til de ordinære kategoriene fordi dette er en annen type bok. Likevel vil jeg anbefale den for alle som er interessert i historie og ikke minst mange små og store gode historier. Vil for øvrig også anbefale Persian Fire, eller Perserkrigene på norsk, av samme forfatter. Tar for seg nok et interessant rike fra begynnelse til slutt. Inkluderer fantastiske skildringer av blant annet de Trojanske kriger, Sparta, slaget ved Marathon og andre hendelser. Kommer tilbake med beskrivelse av denne senere.

Konklusjon:★★★★★ 

3 svar til “Rubicon”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.