Kategorier
Anmeldelser

Kjempenes Fall

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245

Ken Follets bok Kjempenes Fall ligger er nå lest og for en bok. Boken er fra begynnelsen av Første Verdenskrig og omhandler fem familier i Wales, England, Russland, Tyksland og USA. Dette er en bok om blant annet krig, politikk, revolusjon, kjærlighet, men først og fremst om mennesker og deres skjebner i en av de mest urolige epokene i verdenshistoriene. Karakterene hentes fra alle sosiale sjikt og blir på et eller annet vis påvirket av hverandre og krigen som er under oppseiling. Boken er på over 900 sider, men at det har vært en del sider har jeg ikke tenkt over i et sekund.

Boken er ment som den første i en triologi om fem forskjellige familier gjennom det 20. århundret og denne første delen tar oss med inn i en tid som er i forandringens vold. I Russland ulmer revolusjonen, Tysklands eldre garde og tenkemåte står for fall, adelen i England presses fra de mange arbeiderne som har grufulle arbeidsvilkår, og nå skal også kvinnene ha stemmerett. I tillegg klarer altså forfatteren å manøvrere leseren gjennom dette sammensuriummet hendelser i forskjellige deler av verden. På flere vis spinnes disse fem familienes skjebne seg sammen gjennom hendelsene rundt den Første Verdenskrig. Leseren får et innblikk i intrigene og diplomatiet rundt opprustingen før, hendelsene etter skuddene i Sarajevo, krigserklæringene, USAs involvering og den russiske revolusjon. Likevel tar disse interessante hendelsene likevel ikke overhånd, men danner et fantastisk bakteppe der karakterene bygges opp. For det er karakterene og skikkelsene i boken som er i sentrum. Selv om karakterlisten omfatter fem og en halv side med navn og forbindelser, klarer man å bli kjent hovedpersonene og deres historie. Gjennom kjærlighet og hat, fiendskap og vennskap, krig og fred følger vi disse. I tillegg blandes også kjente skikkelser inn i historien gjennom bekjentskaper. Blant annet er dette Lenin, Woodrow Wilson, Stalin, David Lloyd George og jammen hører vi ikke om Adolf Hitlers forsøk på kupp fra en ølhall i Munchen i 1923.

Boka er fantastisk skrevet og meget godt oversatt. Follett er en mester i fortellerkunst og bygger opp historien godt, selv om leseren vet at krigen brøt ut, at den russiske revolusjonen fant sted og at kvinner etter hvert fikk stemmerett, klarer forfatteren å holde spenningen. Det er jo også dette som er den historiske romanens vanskelige skjebne; leseren er kjent med historien slik den er skrevet. Kjempenes Fall klarer det utmerket og for første gang i bloggens kortvarige historie kommer en bok ut med full pott. Jeg ser fram til at neste bok tar oss med videre gjennom det 20. århundret.

Historie:★★★★★ 
Karakterer:★★★★★ 
Språk:★★★★★ 
Historisk sammenheng:★★★★★ 
Konklusjon:★★★★★ 

1 svar til “Kjempenes Fall”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.