Kategorier
Anmeldelser

Det Siste Kongeriket

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245

Det Siste Kongeriket, som er skrevet av Bernard Cornwell, tar oss med inn i Vikingetiden i siste halvdel av det 9. århundret. Osberth er lillebror av Uthred og sønn av Uthred av Bebbanburg, en nærmest uintagelig festning ved de Britiske øyers østkyst, ikke langt fra Lindisfarne. Når vikingene går i land og starter sine plyndringstokt, møter de motstand fra blant annet Jarl Uthred. Vikingenes råskap og kløkt gjør at Osberth blir brorløs og ettersom Osberth nå er eldste arving til Bebbanburg, blir han døpt om til Uthred som sin far og hans far før han. I et avgjørende slag blir Uthred også farløs og i et glimt av mot blir ti år gamle Osberth skånet av Ragnar Jarl, en dansk krigsherre, som tar han med til sitt miljø, vikingenes. Denne boken er den første i serien om Uthred av Bebbanburg.

Historiens unike plott gir oss en god leseopplevelse der konflikten kan sees fra en annen side enn den tradisjonelle «noen-har-invadert-landet-vårt-og-vi-må-gjøre-motstand» – historier. Uthred som etter hvert lever med Vikingene som plyndrer og herjer, forteller også en annen side av disse barbarene. En side som viser mot, lojalitet og livsnytelse på et høyere nivå enn det de siviliserte, pietistisk kristne sakserne kan vise til. England som på denne tiden består av flere kongeriker er under angrep, der kongeriker faller under Vikingenes skygge og innflytelse ett etter ett. Tittelen Det Siste Kongeriket henviser til Wessex, kongeriket lengst sørvest, der Kong Alfred etter hvert skal regjere.

Historien handler i stor grad om lojalitet og skildres gjennom en ung mann som har halve oppdragelsen fra en saksisk Jarl omgitt av handelsmenn og prester og en dansk vikingejarl omgitt av krigere og hedenske ritualer. Skal han etter hvert kjempe på vikingenes side som han kjenner seg mer og mer hjemme, eller skal han kjempe på saksernes side som har invadert landet hans. I tillegg lyser Bebbanburg i det fjerne som Uthred er rettmessig arving til, men som er overtatt av farens bror som gjør alt i sin makt for å beholde borgen.

Boken fortelles gjennom Uthred som er blitt gammel og sitter foran peisen med de mange arrene han har fått gjennom et langt liv som kriger. Dette gjør at historien fortelles i fortid og forfatteren benytter anledningen til mange frampek om hva som skal skje. Kanskje for mange. I tillegg gjør det også at man vet at Uthred overlever hver eneste situasjon han selv tror han skal dø i. Det er en vanesak og bli kjent med fortellerformen. Likevel går ikke dette på bekostning av det som jeg etter hvert skjønner er bøkenes og forfatterens forse, nemlig å skildre råskap, blodtørstighet og slag som får deg til å føle at du står midt oppi det hele. Og det mangler ikke på action i disse bøkene i det hele tatt. Jeg har nå lest fem av bøkene om Uthred, rett og slett fordi det er underholdende.

Forfatteren har også gjort flid i å bruke de gamle saksiske navnene på stedene og å sette handlingen inn i historien om samlingen av England. Mye også gjennom å gjøre mye av Alfreds skikkelse så virkelighetsnær som mulig. Det Siste Kongeriket er en spennende historisk roman.

Historie:★★★★☆ 
Karakterer:★★★★☆ 
Språk:★★★☆☆ 
Historisk sammenheng:★★★★☆ 
Konklusjon:★★★¾☆ 

3 svar til “Det Siste Kongeriket”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.