Kategorier
Nyheter

Man Bookerprisen til en historisk roman

Vinner av årets Man Bookerpris

I dag kom nyheten om at Richard Flanagan vant Man Bookerprisen, den mest anerkjente prisen for engelskspråklige forfattere, for boken «The Narrow Road to the Deep North». Boken er en historisk roman lagt til byggingen av jernbanen mellom Thailand og Myanmar som allierte krigsfanger sto for i Japansk regi under Den andre verdenskrigen. «Thailand-Burma Death Railway» har den blitt kalt og sier noe om brutaliteten byggingen innebar. Forfatterens egen far deltok i byggingen som krigsfange og døde dagen romanen ble ferdig etter 12 år bak skrivebordet. Flanagan sier til BBC: «It was a book I couldn’t escape writing»

Historien er som sagt lagt til japanske fangeleirer under Den andre verdenskrig og historien fortelles gjennom øynene på kirurgen Dorrigo Evans og hans kamp om å redde sine medfanger i den brutale fangeleiren. Den handler også om Dorrigos kjærlighet til onkelens unge kone som hjemsøker Dorrigo. Vi får også innblikk i den andre siden av brutalitetene jernbanen ble bygget med gjennom den japanske kommandanten Nakamura. Historien spinner over et halvt århundre og vi følger karakterene både før og etter verdenskrigen.

Man Bookerprisen er for første gang åpen for alle engelskspråklige bøker som er utgitt og AC Grayling, juryens formann uttalte at boka var umulig å legge fra seg, og umulig å plukke opp igjen fordi den sparker deg så hardt i magen. Boken baseres på samme historiske hendelser som den mer kjente filmatiserte boken «The Bridge on the River Kwai» av Pierre Boulle.

«The two great themes from the origin of literature are love and war: this is a magnificent novel of love and war. Written in prose of extraordinary elegance and force, it bridges East and West, past and present, with a story of guilt and heroism.» – AC Grayling

Boka er bestilt og nedlastet til min Kindle Paperwhite

Intervju med prisvinneren fra BBC:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.