Kategorier
Anmeldelser

Nålen – en klassiker av en spionthriller

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245
Nålen av Ken Follett

Nålen, den kalde og beregnende tyske spionen som har sitt våpen i venstre jakkeerme, er den eneste av det tyske spionnettverket i Storbritannia og han er i ferd med å avsløre viktig informasjon om de alliertes invasjonsplaner. Hvis denne informasjonen lekkes til tyskerne, kan invasjonen måtte utsettes, og den andre verdenskrig fortsetter. Det settes inn alle ressurser for å hindre dette.

Vi tas med på en forrykende jakt gjennom Storbritannia og følger historien både gjennom jeger og bytte. Gjennombruddsromanen til Ken Follett, Nålen, raste av gårde på et par kvelder. Det er vel ikke annet å vente av en bok som går inn i historien som en av de mest kjente spionthrillerne.

 

Vi møter Percival Goodliman en pensjonert historieprofessor som nå er rekruttert inn i MI5, den britiske etteretningen. Han utgjør teamet med etterforskere sammen med Frederick Bloggs, en ung enkemann etter at hans kone ble drept i et tysk bombetokt over London. Deres utgangspunkt er en avbrutt melding over radio, et kodenavn, die Nadel, og en drept husfrue som ser ut til å være seksuelt misbrukt. Hvem? Hvor? Og ikke minst hva vet agenten som kan formidles til tyskerne? Vi starter sammen med spionjegerne på bar bakke. Vel, ikke helt. Det hender vi gløtter innom hodet på byttet også som ikke skyr midler for å nå sine mål.

Karakterlista er ikke veldig lang, den trenger ikke være det heller. Vi trenger en spion, et par detektiver, noen sentrale skikkelser som vi møter underveis. Dette er en spenningsroman hvor handlingen er viktig, ikke karakterbyggingen. Likevel får vi skremmende god innsikt i hodet til en svært beregnende og intelligent agent. Man får også nesten sympati der han er helt alene med hele Storbritannias politikorps etter seg. Men bare nesten.

Ken Follett skriver godt. Han veksler på ståsted, fra den reflekterende og taktiske Goodliman, via den handlekraftige og jaktende Bloggs, til Nålen selv. Han tar også turen innom Erwin Rommel for å gi et innblikk i hvilke vurderinger som (kunne) fantes i bunkeren hos Adolf Hitler. Det siste svært så effektivt for å vise hvor sentralt akkurat denne informasjonen til akkurat denne spionen er for resten av krigen. Vi får også et øyeblikk med den whiskeyglade Winston Churchill.

Jeg liker nok Stormenes tid og Kjempenes fall bedre som historiske romaner, men som spenningsroman er denne god og absolutt vært en titt. For øvrig har også Ken Follett skrevet flere spenningsbøker om den andre verdenskrig, blant annet Rebecca-koden og Natt over havet.

Historie:★★★★☆ 
Karakterer:★★★☆☆ 
Språk:★★★★☆ 
Historisk sammenheng:★★★☆☆ 
Konklusjon:★★★½☆ 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.