Kategorier
Anmeldelser

Veien til Jerusalem

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245

Veien til Jerusalem er første bind av Jan Guillous serie om Arn Magnusson som vokser opp på midten av 1100-tallet. Boka tar oss med inn i slutten av vikingetiden i Västre Götaland der kampen om kongemakt raser mellom slektene. Magnus må tenke taktisk og velge side, et valg som vil ha konsekvenser og nøytralitet er intet valg. I tillegg får kirken stadig større inflytelse i samfunnet. Arn Magnussons liv blir påvirket av tiden han blir født inn i. I tillegg vil tiden han lever i også bli pårvirket av Arn Magnusson.

Jan Guillou skildrer tiden leseren dras inn i på mesterlig vis. Det er ikke nødvendigvis de historiske hendlelsene som gjør dette, de har jeg inntrykk av at er tilpasset fortellingen og ikke omvendt, men skildringen av samfunnet og karakterenes utvikling. Her har Guillou gjort sin research og forteller en detaljert og innlevende. Spesielt er de kristne tekstene og kristendommen viktig for historien. For Arn Magnusson havner etter hvert hos munkene ved Varnhem og blir oppdratt strengt kristent, noe som blir ved ham hele livet og er sentralt for handlingen. Varnhem ble også stedet hvor Arn Magnusson lærte å kjempe med sverd og skyte med bue av broder Guilbert, en eldre tempelridder som nå er innrullert i klosteret.

En gutt som er skjermet for samfunnet hele oppveksten og oppdratt nesten pietistisk nøkternt, møter en annen verden når Arn er voksen nok til å forlate klosteret. Dette blir et brutalt møte med omverdenen, både blodig og syndig. Salmesang og bibelvers er mindre viktig enn det Arn trodde, sverdet langt mer effektivt. Hele veien lurer det taktikkeri og strid i samfunnet utenfor klosteret mellom slektene i landet. Kjærligheten finner også sin vei til den unge gutten og det er denne som fører Arn mot det Hellige Land og Jerusalem etter å ha blitt dømt av kirken til Guds tjeneste etter et mer pikant trekantdrama.

Fortellingen om Arn er en av de som står igjen hos meg der forfatteren drar leseren gjennom tre (+ ett) bind om hovedpersonen. Karakteren får en rivende utvikling som gjør at leseren engasjerer seg. I tillegg står andre karakterer også klart fram gjennom skildring og handling, Birger Brosa som er Arns onkel, Fader Henri klosterets abbed, Broder Guilbert, og ikke minst vakre Cecilia Algotsdotter. Forfatteren forteller i preteritum og det tar litt tid å bli fortrolig med fortellermåten, men det er levende og engasjerende. Historien foregår i et Sverige som er i store omveltninger og historien leder etter hvert fram mot samling av de tre kongerikene, tre kronor.

Serien er også som mange kjenner til filmatisert. Det blir kanskje en presentasjon av disse to filmene ved en senere anledning, inntil da må dere nøye dere med filmplakatene 🙂

 

 

 

 

 

 

Historie:★★★★☆ 
Karakterer:★★★★★ 
Språk:★★★★☆ 
Historisk sammenheng:★★★☆☆ 
Konklusjon:★★★★☆ 

3 svar til “Veien til Jerusalem”

Vil vel egentlig anbefale å lese boka hvis du ikke har gjort det hvis ikke teksten over hjalp noe særlig. Temaet er jo mye, men kanskje å gjøre det beste ut fra den situasjonen man er i? Uansett hvor urettferdig det enn føles.. Lykke til med oppgaven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.