Kategorier
Anmeldelser

Lustrum

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 327 Warning: Undefined array key "default" in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 170 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245 Warning: Undefined variable $content in /customers/b/8/b/historiskeromaner.com/httpd.www/wp-content/plugins/xavins-review-ratings/xavins-review-ratings.php on line 245

Lustrum henviser til en periode på ca fem år i gamle Romerriket. Boken starter med Ciceros kamp om å bli konsul i den gamle Romerrepublikken som er gjenopprettet etter dikatoren Sullas fall. Skikkelsene er mange, kampen om makten er tøffe. Vi følger Ciceros gjennom hans følgesvenn og slave, Tiros øyne. I boken møter vi blant annet en seiersvant general Pompeius, verdens rikeste mann Crassus og ikke minst en ung og meget ambisiøs og risikovillig Gaius Julius Cæsar. I tillegg spiller den prinsippfaste og nesten fanatiske Cato en sentral rolle i storpolitikkens sentrum i det gamle Romerriket. Lustrum er oppfølgeren til Imperium.De brutale sidene ved kampen om makt og sosial standing legges ikke skjul på gjennom denne boken. Romerrepublikkens lover og regler er såvidt gjenopprettet etter diktatoren Sullas regjeringstid, men lover og regler er for noen viktigere enn for andre. Taktikkeri, sluhet og dyktighet i maktens spill er avgjørende for å oppnå innflytelse. Mange skyr ikke noen midler for å ta innersvingen på motstandere om det så er gjennom et velformulert og timet forslag i senatet, eller om man bruker kriminelle gjenger i mer lyskye omgivelser.

Cicero, som etter hvert blir kjent som den mest anerkjente og veltalende advokat Romerne har fostret, vet mer enn noen annen om mobbens makt i politikken. Dette er også balansekunst. Mobbens makt skal ikke skyves til side, men det kan heller ikke de eldgamle sedvaner og lover som republikken er tuftet på. I tillegg påvirkes politikken også gjennom ikke ubetydelige kvinners varierende troskap der det måtte fremme det viktigste mål, mer makt.

Lustrum handler om én manns kamp på flere fronter. Mellom fristelser og kortsiktige løsninger, og det som er best i det lange løp. Mellom egne ambisjoner og fordeler, og republikken og folkets beste. Å være hensynsløs mot sine venner og blidgjøre sine mektige fiender er dagligdagse situasjoner for Cicero. Boken er oppdelt i to deler der den ene omfatter Ciceros konsulperiode på ett og den siste delen utspiller seg i de påfølgende årene.

Språket er intelligent og boken bruker god tid på å bygge opp de mange karakterene. Kildene til boken er hentet fra flere hold og flere replikker er hentet fra virkelige utsagn fra Cicero. Dette krydrer leseopplevelsen. I forhold til andre historiske romaner jeg leser, er det lite slagscener og skjoldborger. Denne boken handler om sluhet framfor direkte mot og stolthet, kynisme framfor svulstige kjærlighetserklæringer. Selv om slagene utspiller seg på senatets marmor, er ikke spenningen mindre. Den er til å ta og føle på, ikke minst på grunn av de mange markante skikkelser som gikk inn i historien som noen av de mest kjente. Og tenk, de levde på samme tid. Cæsar, Cicero, Pompeius, Cato, Crassus. Lustrum tar oss med inn i denne epoken.

Lustrum er ei bok som jeg absolutt anbefaler.

Historie:★★★★☆ 
Karakterer:★★★★☆ 
Språk:★★★★★ 
Historisk sammenheng:★★★★★ 
Konklusjon:★★★★½ 

1 svar til “Lustrum”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.